24h kiemelt híreink

42 balatoni település várja a futók idénynyitóját

2014 március 23 | 21:53
42 balatoni település várja a futók idénynyitóját
Futás
0

Amennyire kézenfekvő, hogy az vitorlás szezon nyitányát a Balatonon rendezik, legalább  annyira egyértelmű már az is, hogy így a március második felében a futók számára is  hagyományosan a tó hozza el a várva várt idény kezdetét. Március 20 és 23 között, négy nap alatt közel 200 kilométert nyelnek el a téli hónapok alatt a versenyzésre kiéhezett lábak.

A 7. Spuri Balaton Szupermaraton Siófokról indul, a cél Fonyódon lesz 48,2 kilométer megtétele után. Másnap innen rajtolnak a leghosszabb szakaszra, az 52,9 kilométerre eső Szigligetre, az út végén a várhoz vezető, igen megterhelő kaptatóval. A harmadik napon Badacsonyból indul a mezőny, a táv „csak” 43,6 kilométer Balatonfüredig. A záró napon a Balatonfüredről Siófokig tartó 50,7 kilométeres szakasszal ér majd véget az esemény, mely 42 balatoni települést érint.

A Budapest Sportiroda által szervezett nagyszabású verseny fővédnökei: dr. Balázs Árpád, Siófok, Hidvégi József, Fonyód, Krisztin N. László Badacsonytomaj, dr. Bóka István Balatonfüred polgármestere.

A 7. Spuri Balaton Szupermaraton történetének érdekessége az, hogy a nőknél még sohasem tudott egyetlen győztes sem ismételni, illetve az is, hogy eddig csak magyarok nyertek. A férfiaknál a címvédő az eddigi egyetlen kétszeres győztes Steib Péter, a nőknél Gyebnár Éva.
A 7. Spuri Balaton Szupermaraton hírét növeli, hogy indul a tavaly 30 nap alatt 30 ironman-t teljesített Rokob József is. A világklasszis sportoló a Balaton körül nem várja magát az élbolyba, a Szupermaratont felkészülési állomásnak tekinti az idei versenyeihez.

Soha ennyi futó nem vett részt Balaton körüli versenyen, több mint 1500-an kerülik meg a tavat, amúgy bemelegítésként a szezon csúcseseményei előtt. Több mint 200-an egyénileg futják körül a tavat négy nap alatt (átlag napi 50 km), az egynegyedük külföldi, 20 országból érkezve. A kísérőkkel és szervezőkkel együtt egy 2000 fős karaván kerüli meg a tavaszi, még a szezon előtti Balatont és tölti meg a szálláshelyeket, a már nyitva lévő vendéglőket, kávézókat. Kb. 6000 vendégéjszakát tölt el a mezőny a tó mellett.

A versenyzők frissitésére szolgál többek között 450 kg banán, 60 kg aszalt gyümölcs, 50-50 kg alma és banán, 40 kg citrom, 28 kg szölőcukor, 15 kg csoki, 10 kg ropi, 1200 l tea, 8-10ezer l víz, és ezekhez 50000 db pohár.www.futanet.hu További információ: Dobor Dezső - BSI sajtófőnök dobor.dezso@futanet.hu Mobil: 20-920-6755